Ας μιλήσουμε για γάτες...


του Βασίλη Ζώη

Κατ’ αρχήν αν ψάχνετε κάποιο κατοικίδιο του οποίου θα είστε το αφεντικό ξεχάστε το. Για την γάτα μπορεί να γίνετε συγκάτοικος, μπορεί να γίνετε φίλος, πολύ καλός φίλος, μπορεί να γίνεται ο καλύτερος φίλος δεν θα γίνεται όμως ποτέ αφεντικό της. Αυτός ο ρόλος είναι αποκλειστικά δικός της. Σκέτα νέτα.

Αν αναζητείτε ένα ζωάκι που θα εκτελεί τα παραγγέλματα σας λες και είναι νεοσύλλεκτος σε λόχο εκπαιδεύσεως μπορείτε να στραφείτε στα –εξίσου αξιολάτρευτα- σκυλάκια τα οποία είναι και εξαιρετικά πιστά, καλοί φρουροί (συνήθως) ενώ κάποιοι λένε και πιο έξυπνα από τις γάτες. Μπορεί.
Αν αναζητείτε όμως μια ανεξάρτητη προσωπικότητα με συνήθως σοβαρό βλέμμα, τεμπέλικο χαρακτήρα, εξαιρετική υγιεινή, δυνατό οργανισμό και φοβερό ένστικτο που θα σας δώσει απίστευτη αγάπη και χαρά με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο τότε ναι θα υιοθετήσετε μια γατούλα.

Οι γάτες είναι εξαιρετικά σχολαστικές με την καθαριότητας τους, γι’ αυτό και θα τις δείτε να γλείφονται σε κάθε δυνατή στάση. Άλλωστε το σάλιο τους λειτουργεί και σαν «αφρόλουτρο». Δεν υπάρχει περίπτωση να βρείτε γατούλα που θα ζει σε σπίτι και να έχει βρώμικο τρίχωμα ή να μυρίζει άσχημα έστω ελάχιστα. Ειδικά για τις γάτες που ζουν σχεδόν αποκλειστικά μέσα σε οικία είναι περιττό το μπάνιο με νερό, αφήστε δε που και οι ίδιες σε μεγάλο ποσοστό το μισούν.

Η γάτα μην περιμένετε να σας αγαπήσει ή να εκδηλωθεί αμέσως και ας φαίνεται πολύ φιλική μαζί σας. Θέλει τον χρόνο της. Να μάθει τις μυρουδιές σας, τις συνήθειες σας, την φωνή σας, τον χαρακτήρα σας. Δεν χρειάζεται να της δίνετε συνέχεια πολλή σημασία ή χάδια γιατί μπορεί να καταντήσει ενοχλητικό γι’αυτή. Αν κάτι θέλει θα σας το ζητήσει μόνη. Θέλει και λίγη αδιαφορία, όσο και αν μέσα σας θέλετε να την «σκάσετε» στις αγκαλιές και τα χάδια.

Οι γάτες είναι πολύ επιφυλακτικές στα άτομα που ενώ δεν αγαπούν πραγματικά τα ζώα και εν τούτοις προσποιούνται. Έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο ένστικτο και διαίσθηση κάτι που σημαίνει πως με τον καιρό θα σας αγαπήσουν αληθινά και θα νιώσουν εξαιρετικά άνετα μαζί σας. Άλλωστε αν φεύγετε από το σπίτι το κλάμα θα είναι δεδομένο ενώ αν κάνετε το λάθος και λείψετε 2-3 μέρες η επιστροφή σας θα συνοδεύεται από «μούτρα» λίγων ημερών. Είναι δε απόλυτα σίγουρο πως αν μια μέρα είστε «κάπως» θα το καταλάβει και θα σας κάνει να νιώσετε αισθητά καλύτερα. Ετοιμαστείτε για επίσκεψη στην κρεβατοκάμαρα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα με την σχετική λογοδιάρροια και συνήθως την ανάγκη για αγάπες. Ένα ελαφρύ δάγκωμα από την πλευρά της είναι σα να σας δίνει ένα φιλάκι, μαζί φυσικά με το τρίψιμο στα πόδια σας και το σχετικό γουργούλισμα, ενώ αν σας γλύφει, πέραν του ότι το κάνει για να έχει την γεύση σας, σημαίνει ότι έχετε θέση στην καρδούλα της.

Πάμε τώρα στα πιο πρακτικά.

Λατρεύουν:
-Τα κουτιά!
-Το παιχνίδι με το λέιζερ, το οποίο τις γυμνάζει κιόλας
-Τον ύπνο. Μην εκπλαγείτε αν κοιμάται η γατούλα σας ακόμη και πάνω από 16 ώρες την ημέρα!
- Tην ρουτίνα. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά δεν θέλουν αλλαγές στην καθημερινότητά τους, ενώ είναι μύθος ότι χρειάζεται να είναι κ εκτός σπιτιού οπωσδήποτε. Μια μικρή αυλή-κήπος ή ένα μπαλκόνι αρκούν μια χαρά.
- Τα μεζεδάκια ανάμεσα στα κυρίως γεύματά τους. Βρείτε τι τους αρέσει και μην τους τα αλλάζετε!
-Το παιχνίδι με διάφορα έντομα ή ακόμη και μικρά πουλιά. Μην εκπλαγείτε αν κάποια στιγμή πιάσουν κάποιο και σας το προσφέρουν ως «δώρο»!
- To «σινεμά» από το μπαλκόνι, δηλαδή  να κάθονται και να χαζεύουν το δρόμο, την γειτονιά , τους περαστικούς ή και άλλες γατούλες.
-Τις ξάπλες σε απαλά και ζεστά μέρη.
-Να φτιάχνουν τα νύχια τους σε διάφορα έπιπλα ή χαλιά
-Τον εαυτό τους!

Μισούν:
-Την ηλεκτρική σκούπα
-Το κουτί για τον κτηνίατρο
- Τα χάδια στην κοιλιά
- Το νερό
- Την μυρωδιά λεμονιού, πορτοκαλιού και γενικά τα έντονα αρώματα
-Τους ψεύτικους ανθρώπους

Tips
-Εννοείται ότι προχωρούμε σε στείρωση, αρσενικό ή θηλυκό! Σχεδόν διπλασιάζουμε την ζωή της γατούλας μας ενώ βελτιώνουμε κατά πολύ την ποιότητα της καθώς την απαλλάσσουμε από τις συνεχείς γέννες και οίστρους
-Συνήθως είναι πολύ εύκολες στην τουαλέτα τους αλλά εκτιμούν πολύ να αδειάζετε καθημερινά τις ακαθαρσίες από την άμμο τους.
- Αν έχετε επισκέπτες σπίτι το πιθανότερο να είναι αντικοινωνικές στην αρχή. Μην τις μαλώσετε, θέλουν απλά χρόνο.
-Μιλήστε τους, ανοίξτε την τηλεόραση, βάλτε μουσική.
-Κάποιες γάτες κάνουν ζημιές κάποιες όχι. Σε μερικές περιπτώσεις είναι η έμφυτη περιέργεια που οδηγεί σε ζημιές ενώ σε άλλες το παιχνίδι. Δείξτε λίγο υπομονή.
- Μπορεί ένα κόσμημα ή ένα κολάρο πάνω τους να τις κάνει να δείχνουν κουκλάρες αλλά προσωπικά δεν θα το πρότεινα διότι αν τις ενοχλεί έστω και λίγο ίσως να μην το μάθουμε ποτέ.
- Ξέρω ότι είναι ακριβότερες αλλά οι "top" τροφές παίζουν σημαντικό ρόλο εκτός από την γενικότερη υγεία του ζώου και στο τρίχωμά, όπου θα δείτε εντυπωσιακές αλλαγές. Φυσικά προσέχουμε την ημερήσια ποσότητα! (55-60γρ. ξηράς τροφής για γάτες κανονικού μεγέθους)
- Εννοείται ότι επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και φυσικά κάνουμε τακτικά τις σχετικές αποπαρασιτώσεις (εσωτερικά και εξωτερικά) και εμβολιασμούς.

Τελευταίο και σημαντικότερο
Η συμβίωση μαζί με την γατούλα μας όπως και με κάθε κατοικίδιο είναι μια πράξη ευθύνης. Δεν είναι παιχνίδι που θα το βαρεθούμε και θα το παρατήσουμε. Αν γίνει αυτό να ξέρετε πως η γάτα –αν και θα πληγωθεί η ψυχούλα της- είναι σκληρό ζώο και πιθανότατα θα τα καταφέρει. Εμείς;


(στη φωτογραφία η Ιωάννα μου, ή αλλιώς Τζοτζο!)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδίστακτος Τσίπρας και η ετοιμότητα των υποψηφίων Αυτοδιοικητικών

Carthago delenda est ή αλλιώς το δράμα μας σε μία ταμπέλα

12 Συριζαίοι Βουλευτές μας λένε πως θα μιλήσουμε