Βουλευτής. Αυτός ο ημίθεος…


γράφει ο Βασίλης Ζώης

Έχεις Οικογένεια; Είσαι υπεύθυνος έναντι των επιλογών σου για το σπιτικό. Για τα παιδιά σου και τον/την σύζυγό σου. Για την οικονομική κατάσταση. Την διαπαιδαγώγηση και ανατροφή των παιδιών.  Τυχόν λάθος επιλογές έχουν συνέπειες γι’ αυτό και χρειάζεται υπευθυνότητα.


Έχεις επιχείρηση; Είσαι υπεύθυνος έναντι των πελατών και των  εργαζομένων σου, των προμηθευτών σου και των πιστωτών σου. Υπεύθυνος έναντι του Κράτους.  Τυχόν λάθος επιλογές έχουν συνέπειες γι’ αυτό και χρειάζεται υπευθυνότητα.

Είσαι εργαζόμενος στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. Μια απ’ τα ίδια. Ανάλογα και την θέση θα μου πείτε, αλλά γενικά είσαι υπεύθυνος έναντι των προϊσταμένων σου και των κανονισμών.

Είσαι βουλευτής; Παίρνεις αποφάσεις που ορίζουν το μέλλον της Πατρίδας και του Έθνους; Μπίνγκο! Καμία ευθύνη! Κανονικά και με το Σύνταγμα δηλαδή , επίσημα πράγματα.  Πάμε να δούμε και το σχετικό άρθρο του Συντάγματος.

'Αρθρο 61: (Ανεύθυνο των βουλευτών)
1. O βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων.
2. O βουλευτής διώκεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμηση, κατά το νόμο, ύστερα από άδεια της Bουλής. Aρμόδιο για την εκδίκαση είναι το Eφετείο. H άδεια θεωρείται ότι οριστικά δε δόθηκε, αν η Bουλή δεν αποφανθεί μέσα σε σαράντα πέντε ημέρες αφότου η έγκληση περιήλθε στον Πρόεδρο της Bουλής. Aν η Bουλή αρνηθεί να δώσει την άδεια ή αν περάσει άπρακτη η προθεσμία, η πράξη θεωρείται ανέγκλητη.
H παράγραφος αυτή έχει εφαρμογή από την προσεχή βουλευτική περίοδο.
3. O βουλευτής δεν έχει υποχρέωση μαρτυρίας για πληροφορίες που περιήλθαν σ' αυτόν ή δόθηκαν από αυτόν κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ούτε για τα πρόσωπα που του εμπιστεύθηκαν τις πληροφορίες ή στα οποία αυτός τις έδωσε.


Δηλαδή ο βουλευτής, ο οποίος και νομοθετεί, μπορεί να ψηφίζει ότι γουστάρει χωρίς κανείς ποτέ να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις, πόσο μάλλον να τον τιμωρήσει. Δεν είναι υπέροχο; Κάτι τύποι δε που υπερηφανεύονται για την γέννηση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα όλως τυχαίως ξεχνούν να αναφέρουν ότι οι βουλευτές προ 2500 ετών όχι μόνο ήσαν απόλυτα υπεύθυνοι αλλά πλήρωναν και από την προσωπική τους περιουσία τυχόν επιζήμιες επιλογές τους.

Ο κυρίαρχος υποτίθεται Λαός δεν μπορεί ούτε να ελέγξει τον βουλευτή του, ούτε φυσικά να τον απολύσει. Μπορεί μόνο να μην τον ψηφίσει ξανά στις επόμενες εκλογές. Μέχρι τότε ας πρόσεχε.
Κάποιοι «πονηροί» υπέρμαχοι της καταστάσεως λένε: «Μα και ο πολίτης δεν εξετάζεται για την ψήφο που έδωσε». Ναι ο πολίτης όμως είναι βιώνει τις συνέπειες της ψήφου. Ο βουλευτής του;

Εκλέχθηκες π.χ βουλευτής με σύνθημα «Καμία παραχώρηση για τη Μακεδονία» και ψηφίζεις την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»; Νο πρόμπλεμ! Όλα καλά! Τραβάς και μια ξεγυρισμένη αν χρειαστεί μεταγραφή σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα και άσε τον λαουτζίκο να μιλά για φιλότιμο και άλλα μπανάλ. Μη σου πω δηλαδή πως με 6000ευρώ το μήνα, απίστευτα συνταξιοδοτικά προνόμια , πλήρη ασυδοσία και ποινική ασυλία και ένα σκασμό αβάντες το σκέφτεσαι να ανακυκλώνεσαι μεταξύ των κομμάτων συνεχώς. Άσε που υπάρχουν και άλλα ανταλλάγματα ε; Να π.χ μια καλή θέση σε ευρωψηφοδέλτιο ή σε κάποιον Οργανισμό.  Δηλαδή και τι έγινε αν είπες ψέματα.

Ψηφίζεις την Συμφωνία τους Αίσχους με 151 βουλευτές και όχι με 180 που λέει το Σύνταγμα; Ε Και; Γιατί θα σε ελέγξει κάποιο Συνταγματικό Δικαστήριο; Μήπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μήπως ο Λαός; Αφού εσύ και τα κόμματά σου κάνετε το κουμάντο. Το απόλυτο κουμάντο.

Και εκεί είναι το πρόβλημα παίδες. Να υπάρξει έλεγχος. Να καταστούν οι βουλευτές ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ και υπόλογοι. Διότι όπως είναι τα πράγματα σήμερα αυτά τα απίστευτα καραγκιοζιλίκια που ζούμε στη χώρα μας το τελευταίο 20ημερο θα είναι ο κανόνας.
Να δημιουργηθούν αντίβαρα τέτοια που να εξασφαλίζουν ότι 5-10 πολιτικά παρτάλια δεν θα κρατούν όμηρο την χώρα και την Ιστορία της. Άλλες Δημοκρατίες το έχουν πετύχει και έχουν θωρακιστεί με δικλείδες ασφαλείας. Εμείς γιατί όχι; Ποιοι δεν το θέλουν;

Και επιτέλους να βάλουν το Λαό γνήσιο συνεταίρο στις σημαντικές αποφάσεις μέσω τακτικών Δημοψηφισμάτων. Εκτός και αν η εμπιστοσύνη των βουλευτών προς το Λαό εξαντλείται μόνο στην εκλογή τους από αυτόν και τέλος.





Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο αδίστακτος Τσίπρας και η ετοιμότητα των υποψηφίων Αυτοδιοικητικών

Carthago delenda est ή αλλιώς το δράμα μας σε μία ταμπέλα

12 Συριζαίοι Βουλευτές μας λένε πως θα μιλήσουμε